Hafızanızı Güçlendirmenin 9 Yolu

Son yıllarda sadece yaşlıların değil gençlerin de sıkça hafıza kaybı şikâyetleri olduğu söyleniyor.1 Bunda kuşkusuz dikkatimizi dağıtan akıllı telefonların parmağı var.2 Telefonları hayatımızdan tümüyle çıkarmak mümkün olmadığına göre hafızamızı güçlendirmenin yollarını deneyebiliriz.

Şekeri Azaltın

1. Dengeli beslenin

Besleyici ve dengeli beslenme, beyninizin ve elbette tüm organlarınızın doğru bir şekilde çalışabilmesi için gerekli. Özellikle B12 vitamini, hafıza için hayati önemde bir vitamin olarak tanımlanıyor.3 Eğer dengeli beslenmediğinizi düşünüyorsanız multivitamin takviyesi alarak da beyin sağlığınız için ihtiyaç duyduğunuz vitaminleri aldığınızdan emin olabilirsiniz.4 Bunun için doktorunuza ya da eczacınıza danışabilirsiniz.

Şekeri Azaltın

2. Şekeri azaltın

Şeker, pek çok kronik hastalığa davetiye çıkardığı gibi beyin fonksiyonlarını da olumsuz etkiliyor. Bu yüzden hafızanızı güçlendirmek istiyorsanız şekeri hayatınızda azaltmanın yollarına bakmalısınız.5

Balık Yağı Kullanın

3. Balık yağı kullanın

Balık yağının cildi güzelleştirmekten, vücuttaki enflamasyonu azaltmaya, kemik yoğunluğunu güçlendirmekten, beyin gücünü arttırmaya kadar uzanan pek çok faydası bulunuyor. Balık yağında bulunan DHA (docosahexaenoic asit)ve EPA (eicosapentaenoic asit)’nın hafızayı güçlendirmedeki etkisi bilimsel deneylerle kanıtlanmıştır.6 Bu yüzden ister bol balık tüketerek, ister hap olarak alın, balık yağını tüketmeyi eksik etmeyin.

Egzersiz Yapın

4. Egzersiz yapın

Egzersiz yapmanın faydaları saymakla bitmiyor. Hafıza da bunlardan biri. Yapılan araştırmalar, 15 dakikalık bir egzersizin dahi her yaştaki insanın zihnini açıcı, dikkatini ve hafızasını güçlendirici etkisinin olduğunu söylüyor.7

İdeal kilonuzu koruyun

5. İdeal kilonuzu koruyun

Kilo almanın pek çok kronik hastalığa sebep olduğu artık herkesçe biliniyor. Fakat fazla kilonun hafızayı kötüleştirdiğini duymamış olabilirsiniz.8 İşte size ideal kilonuzu korumanız için bir neden daha…

Yeterince uyuyun

6. Yeterince uyuyun

Uyku, hafıza açısından hayati önemde bir konu. Diğer bir deyişle, keskin bir hafızanın yolu kaliteli ve yeterince uyumaktan geçiyor. Yetişkinlerin günde en az 7-8 saat uyumaları öneriliyor.9

D vitamini seviyenizi takip edin

7. D vitamini seviyenizi takip edin

318 ileri yaştaki kişiyle beş yıl boyunca yapılan bir çalışma, düşük D vitamini seviyesine sahip olanların zihinsel fonksiyonlarında daha hızlı bir düşüş görüldüğünü ortaya çıkardı.10 Kemik sağlığınızın yanında güçlü bir bellek için güneşten bolca faydalanmayı ve ihtiyaç halinde takviye etmeyi ihmal etmeyin.

Beyninizi aktif kılacak aktiviteler yapın

8. Beyninizi aktif kılacak aktiviteler yapın

Bulmaca çözmek, dil öğrenmek, enstrüman çalmak vb. beyninizi aktif kılacak her türlü zihinsel aktivitenin hafızayı güçlü tuttuğuna ve Alzheimer hastalığının semptomlarını yavaşlattığına dair pek çok çalışma mevcut.11 Yaşınız kaç olursa olsun üretmekten, okumaktan uzaklaşmayın.

Meditasyona zaman ayırın

9. Meditasyona zaman ayırın

Yapılan araştırmalar meditasyon yapmanın hafızayı güçlendirdiğini gösteriyor. Günde birkaç dakikayı gevşemeye ve zihninizi arındırmaya ayırmanız yeterli.12 Bunun için 365gün.com uzmanlarımızdan Erhan Ali Yılmaz’ın mindfulness egzersiz önerilerinden faydalanabilirsiniz.

365 Gün

Ekip 365

kolay egzersiz

Diyeti Destekleyecek
Egzersiz Önerileri

DAHA FAZLA

kolay egzersiz