Türkiye’de D Vitamini Eksikliği
Ülkemiz bir güneş ülkesi olmasına rağmen D vitamin eksikliği maalesef sık görülüyor. Bunun altında yatan nedenlerin başında sağlıklı beslenme konusunda yeterli bilgiye sahip olmamak, evde veya kapalı ortamlarda sık bulunmak ve kapalı giyinme tarzı yatıyor.
D vitaminin vücudumuzda aktif hale gelmesi için cildimizin güneşle ışınları ile temas etmesi gerekiyor. Güneşi az olan bölgelerde D vitamin eksikliği beklenebilir ama ülkemizde güneşin yılın büyük bir bölümü yüzünü gösterdiği bölgelerinde bile bu vitaminin eksikliği söz konusu. Ege’de yapılan bir araştırmada 2909 çocuğun D vitamin düzeyleri araştırılmış. Çocukların yaş grubu 1 aylık-17 yaş arasında değişiyor. Çalışmaya dahil edilen çocukların %61’inde D vitamin düzeylerinin yetersiz olduğu görülmüş. Yaş grupları ayrı ayrı incelendiğinde ise yetersizliğin en fazla 13-17 yaş arası olduğu dikkati çekiyor. Kemik büyümesinin en aktif ve en hızlı olduğu dönemde özellikle D vitamini eksikliğinin olması çocukların erişkin bir birey oldukları zaman karşılaşabilecekleri hastalıkların da zeminini hazırlıyor. Bu anlamda anne baba olanlar için dikkat çekici bir araştırma (Doğan ve ark. Cumhuriyet Medical Journal vol 37, 1:2015).
Ülkemizde erişkinlerin incelendiği araştırmalar da farklı sonuçlar göstermiyor maalesef. Yine Ege’de yapılan bir araştırmaya 391 erişkin dahil edilmiş. Bu araştırma sonuçları 20 yaş üzerinde olan erişkinlerin kışın D vitamini düzeyleri değerlendirildiğinde sadece %11.3’ünün yeterli düzeyde vitamine sahip olduğunu gösteriyor. Kabaca güneşin sağladığı ultraviole ışıkla temas etme şansı olmasına rağmen her on erişkinin dokuzunda d vitaminin yetersiz düzeyde olduğunu görüyoruz. Cinsiyet karşılaştırıldığında bu yetersizlik kadınlarda erkeklere göre daha sık görülüyor (DOI: 10.1186/1471-2458-10-782). Sağlık Bakanlığı’nın 2014 istatistiklerine baktığımız zaman da benzer bir tablo ile karşılaşıyoruz. Kabaca her beş kişinin 4’ünde D vitamini yetersizliği söz konusu.
D vitamini özellikle son yıllarda önemi gittikçe artmaya başlayan bir vitamin. Bu vitaminin kemik ve diş sağlığı için önemli olduğunu eminim sen de biliyorsun. Ancak çalışmalar D vitamininin aynı zamanda hücre sağlığı açısından da ne kadar önemli olduğunu altını çizmeye başladı. Bu da kronik hastalıklardan ve kanserden korunma anlamına geliyor. Örneğin artık bir çığ gibi sayısı artmakta olan şeker hastalığından koruyucu gibi görünüyor çünkü D vitamini serum düzeyi düşük olanlarda şeker hastalığı görülme sıklığı daha yüksek. Gebeler için de D vitamini önemli. Sağlıklı bir gebelik süreci için serumda yeterli D vitamini olması şart. Eğer düzeyi düşükse doğumun normal değil sezaryenle olma ihtimalini de artıyor.
Bu nedenlerle yıllık olarak D vitamini düzeyini ölçtürmekte fayda var. Basit bir kan tetkiki ile bunu anlayabiliyoruz. Yetersizliğin düzeyine göre doktorun sana gerekli tedbirleri anlatacaktır. Bazı durumlarda ise mutlaka takviye kullanman gereklidir. Şiddetli yetersizlik tablosunun yanı sıra hangi durumlarda multivitamin & mineral takviyesi yapman gerektiğini içeren yazımızı okumayı unutma lütfen... ve hatta paylaşırsan dostlarına da yardımcı olmuş olursun.