Şehir Hayatına Karşı Sağlıklı Yaşam İçin 3 Temel Etken

Hepimiz biliyoruz, görüyoruz: Şehir hayatının insan üzerinde olumsuz etkileri oluyor, şu veya bu hastalıklara yol açıyor… Birçoğunda doktorların ve diğer bilim insanlarının çalışmalarından, görüşlerinden yararlanılıyor. Fakat bunlar bir süre sonra bir kulaktan girip diğerinden çıkıyor ve dikkatimizi çekmez oluyor. Bir toparlama yapmak, kaos ve beton dolu şehir yaşamının bize ve sağlığımıza neler yaptığını öğrenmek ve şehirliler olarak sağlığımızı nasıl koruyabiliriz sorusunun cevaplarını sizin için özetledik.

1. Hava Kirliliği

Atmosfere sonradan dahil olmuş bir sürü yabancı madde var ve bu kış aylarında, şehirlerde havanın bozulması ile birçok sağlık sorununa sebep oluyor. Kirli hava solunumda bozulmaya, solunum sistemi ve kalp hastalıklarında artışa ve hatta kansere bile neden olabiliyor.

Hava kirliliğinden uzaklaşmanın en kolay ve verimli yolu fırsat yaratıp, korunmuş büyük alanlar varsa şehir içinde veya şehir yakınlarında doğayla daha fazla buluşmak. Bu kaçamağın en anlamlı hali ise spor yapmak. İster yürüyüş ister bisiklet… Temiz havanın yanında fazla kilolardan kurtulmak ve stresten uzaklaşmak da bir başka artısı…

2. Elektromanyetikler

Hayatımızın hemen hemen her anına sirayet eden elektronik cihazların apayrı bir elektromanyetik kirlilik yarattığı acı bir gerçek. Bu kirlilik de alerji, uykusuzluk, yorgunluk, baş ağrısı gibi birçok sağlık sorununu ortaya çıkarabiliyor. Örneğin; cep telefonu kullanımının beyin aktivitesinde etkili olduğunu gösteren birçok çalışma mevcut.

Çocuklarda sinir sistemi ve beyin gelişimi devam ettiğinden yetişkinlere nazaran çok daha fazla risk altında oldukları da bir başka gerçek. Bu sebeple, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 16 yaş altındaki çocukların cep telefonu kullanmamaları, kullanmalarının zorunlu olduğu durumlarda ise günde 10 dakikayı geçmemeleri konusunda uyarıyor.

3. Beslenme

Şehir hayatının vücudumuza yüklediği toksinleri uzaklaştırmanın yolu önce sağlıklı ve dengeli beslenmeden geçiyor. Detoks etkisi olan doğal besinleri daha çok tüketmek, şekerden ve zararlı yağ tüketiminden de olabildiğince uzak durmak önceliğiniz haline gelmeli.

Şehrin olumsuz etkileri biz farkında olmadan, zamanla bağışıklık sistemimizi zayıflatır ve hastalıklarla karşılaşmamıza yol açar. Yaşımıza ve sağlık durumumuza uygun olarak aşılardan haberdar olmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek bize bir koruma kalkanı görevi görecektir.

365 Gün

Ekip 365

kolay egzersiz

Diyeti Destekleyecek
Egzersiz Önerileri

DAHA FAZLA

kolay egzersiz