Kaliteli Bir Uyku İçin 6 Etkili Yöntem

Uyku hemen hemen herkes için dinlenmenin bir numaralı yolu… Hayatlarımızı, sağlığımızı, biyolojik saatimizi, iştahımızı hatta ömrün uzunluğunu bile fazlası ile etkiliyor.

Şehir hayatının koşuşturmasında günlerimiz ev, okul, iş ve de sosyal çevre derken oldukça yoğun ve yorucu olabiliyor. Dünün derdi, yarının telaşı derken yatağa yattıktan sonra uykuya dalma süreci bazen saatleri bulabiliyor. Hali ile bu durum da yetişkin bir insan için ideal uyku süresi olan 8 saatin giderek azalması anlamına geliyor. Peki bu sonsuz çıkmazı nasıl kırabiliriz, ideal olanı nasıl yakalarız? Sonuçta hepimizin hayatında birtakım stres faktörleri var ve yatağa girdiğiniz an kapınızı çalıyorlar. Bu sırada beynimizi çıkarıp bir kenara koyabilsek veya bir tuşu olsa da kapatabilsek ne güzel olurdu değil mi! Şimdi bu endişelerinizi toprağın altına gömün ve mükemmel bir gece uykusu çekmenize yardımcı olacak 6 etkili yönteme göz atın!

1. Vücut Döngüleri

Her insanoğlunun fiziksel, ruhsal ve davranışsal değişimlerini belirleyen bir biyolojik saati vardır. Vücudun döngüsünü belirleyen bu biyolojik aksiyona sirkadiyen ritim adı verilir. Bu döngü içerisinde vücudumuz, melatonin üreterek kendisini uykuya hazırlar ve uyku hissindeki en önemli hormondur.

Zamanında yatağa gitmek için vücudunuzu dinleyin, o size söyleyecektir! Yenilenmemizi ve enerjimizi sağlayan yegâne şeyin kaliteli ve verimli alınmış bir gece uykusu olduğunu sakın unutmayın!

2. Işık FaktörüGün ışığı gerek fiziksel gerek zihinsel olarak vücudumuz için oldukça önem arz eder fakat uyku vakti geldiğinde, bu ışıklar en büyük düşmanımız olabilir! Bizleri uykuya hazırlayan melatonin hormonu, ışık seviyesi ile düzenlenir.Melatonin hormonu karanlık ortamlarda hızla yükselir. Bu sebeple, verimli bir uyku için yatmadan bir saat önce çevrenizdeki tüm elektronik cihazlardan uzaklaşmalı ve ışıkları kapatmalısınız.

3. Düşünceler

Uykusuzluktan ölse dahi yatağa yattığında dört dönenlerden misiniz? Rahatlayın, çünkü yalnız değilsiniz!

Birçoğumuz gece rahatlar ve gevşeriz. Bunun sebebi de aklımız ve iç seslerimizdir. Fakat, bir an gelir ve düşünceleriniz sizi terk etmek bilmez. Araştırmalara göre; boş zamanlarda psikolojik olarak işinizden uzaklaşmak etkinliğinizi ve verimliliğinizi artırır fakat aynı durum gece uykuları için geçerli değil! Bunu alt etmenin en iyi yolu ise kendinize özel bir hayal dünyası yaratmak. Mesela, yakın bir tarihe bir tatil planlayabilirsiniz! İşi daha da ileri götürmek niyetindeyseniz de durmayın, büyük ikramiyenin size çıktığını düşünün. Göreceksiniz ki olumsuz faktörler azalacak, uykuya dalmak oldukça kolaylaşacak!

4. Çaylar Önemli

Rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkisi olan, sinir sistemini dengeleyen birçok doğal bitki çayları var. Sarı kantaron, papatya ve kediotu bunlardan sadece birkaç tanesi…

Kediotu çayı(valerian tea) genellikle uyku bozuklukları için tavsiye edilir. Araştırmalar, bu bitkinin yan etki olmaksızın uyku kalitesini artırdığını ve dolayısı ile tüketmenin tamamen güvenli olduğu gösteriyor.

Yatmadan önce bitki çayı tüketmek tavsiye konusu iken, kahve ve alkol gibi içecekleri de es geçmemek gerek! Uyku öncesi bu kategorideki ürünlerden tüketmek gecenizi upuzun bir hale getirebilir ve sağlıklı bir uyku fırsatını muhtemelen es geçmeniz anlamına gelir!

5. Ritüeller

Zaman zaman ayrı düşseler de vücudumuz ve beynimiz birbirine oldukça paralel çalışır. Alışkanlıklar da bu şekilde doğar. Bazen yaptığınız bir hareket devamında sizi mutlu edecek bir eyleme dönüşürse, o hareket sizin için anlam kazanır ve devamında bir totem veya ritüele dönüşebilir.

Dişleri fırçalamak, kitap okumak veya bitki çayı içmek… Tüm bunlar bir ritüel olarak sizi iyi bir uykuya hazırlar. Sakinleştiren ve sizi dinginleştiren ritüeller, kısa sürede vücudunuzda yer eder ve adeta programlanmışcasına uykuya dalmanıza yardımcı olur.

6. Rahatlamak

Dünya üzerindeki en iyi yatma ritüelini uygulasanız, bitki çayları veya rahatlatıcı gıdalar tüketmiş olsanız da stres ve sıkıntı gibi faktörler sizi uykudan alıkoyabilir. Böyle zamanlarda rahatlamak, strese karşı bağışıklığınızı güçlendirir.

Rahatlamak için birçok teknik var; nefes farkındalığı, farkındalık meditasyonu, zihin dengesi ve vücut taraması bunlardan bazıları... Ama en önemlisi, sizin nasıl rahatladığınızı bilmeniz ve o doğrultuda ilerlemeniz.

Fiziksel, duygusal ve zihinsel sağlıkta başrol daima uykudur. Gerginlikten ve aklınızı meşgul eden faktörlerden uzaklaşın, sağlıklı bir uyku için bu yöntemleri uygulayın!

365 Gün

Ekip 365

kolay egzersiz

Diyeti Destekleyecek
Egzersiz Önerileri

DAHA FAZLA

kolay egzersiz