Sağlıklı Hamilelik Nasıl Geçirilir?
Birçok kadının ve çiftin hayalidir bir bebek sahibi olmak. Elbette bu süreçte hem annenin hem de bebeğin sağlığı önemli. Doğuma kadar geçen zaman içinde ikisinin de sağlıklarını koruması ve doğumun problemsiz bir şekilde, yüzleri güldürerek sonlanması herkesin arzusudur. Bu sürecin anlattığımız şekilde olması için yapılması gerekenleri bu yazıda topladık.
- Gebelik planlanıyorsa daha bu aşamada dikkat edilmesi gereken noktalar var. Alışkanlıklarla başlarsak sigaraya değinmeden geçmek her ne kadar size tekrar gibi gelse de yanlış olur. Sigara hem kadın hem de erkeğin üreme sağlığını olumsuz etkiler. Hamilelik sırasında düşük, plasenta sorunları veya erken doğum gibi bir çok probleme yol açabilir. Bu nedenle gebe kalmaya hazırlanma süreci de dahil, tüm gebelik sırasında sigarayı bırakmak gereklidir.
- Alkol de infertilite (kısırlık) ve düşük risklerini, bebekte zihinsel gerilik ve düşük ağırlıklı doğum risklerini arttırdığı için kullanılmamalıdır.
- Gebe kalmayı planlayanların, beslenme ve kilo konusunda da dikkatli olması gerekiyor. Aşırı kilolu veya aşırı zayıf olmak da gebeliğin sağlıklı olmasını önler. Bu nedenle kilo alımı konusunda doktor kontrolünde olmakta fayda var. Ancak hamilelik sırasında kalori ve protein ihtiyacı artar. Bu nedenle protein içeriği yüksek olan balık, süt, yumurta gibi besinleri tüketmekte fayda var.
- Gebelik sırasında sağlığınızı en iyi şekilde korumanın yollarından biri de düzenli olarak egzersiz yapmaktır. Bu şekilde kas gücünüzü ve egzersiz kapasitenizi artırabilirsiniz. Bu iyileşme doğum sırasında da size yardımcı olacaktır. Yüzme, yürüyüş ve hatta kol egzersizleri sizi daha zinde kılar. Ancak hava çok sıcak ise veya kendinizi iyi hissetmiyorsanız egzersiz yapmayın. Bunun yanı sıra kendinizi veya bebeğinizi riske sokacak tehlike içerebilecek sporları tercih etmeyin. Egzersiz sonrasında ve gün içinde dinlenmeyi de ihmal etmeyin.
- Bacaklarınızın gebelik sırasında fazla şişmesini önlemek için dinlenmeleriniz sırasında ayaklarınızı kalp seviyenizin üzerinde tutun. Uyurken veya yatarken sol yanınıza yatmak, bebeğinizin ana toplar damarınızın üzerine yatmasına engel olur. Böylece bacaklarınız daha fazla şişmez.
- Gebelik sırasında bazı vitamin takviyeleri özellikle önem taşır. Bunlardan birincisi folik asittir. Folik asit yetersiz olduğunda omurganın tam kapanamaması doğum kusuru meydana gelebilir. Sık görülen bir doğum kusurudur. Bunun önüne geçmek için her gün yeterli miktarda folik asit almak gereklidir. Hatta daha gebe kalmadan önce, gebelik planlaması aşamasında folik asit almaya başlanmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından gebe kalmaya çalışan veya gebe olan kadınların günde 400 mikrogram folik asit alması önerilmektedir. Gebelik planlı değilse ve yeni öğrenildi ise, öğrenildiği andan itibaren kullanılmaya başlanmalıdır.
- Sağlıklı gebelik, doğum ve lohusalık için D vitamini de önem taşır. D vitamini kemik, diş ve kas sağılığı için gereklidir. Kırmızı ette, yumurtada ve somon, sardalya gibi yağlı balıklarda D vitamini vardır ancak ihtiyaç duyulan miktarı karşılama açısından gebelik ve lohusalık sırasında D vitamini takviyesi de sıklıkla önerilir.
- Özellikle kadınlarda eksikliği en sık görülen minerallerden biri demirdir. Her ne kadar etle, yeşil yapraklı sebzelerle, kuru yemişlerle ve kurutulmuş meyvelerle alıyor olsak da demir takviyesi sıklıkla gereklidir. Gebelik döneminde de doktorunuz önerdikçe almaya devam etmelisiniz.
- C vitamini ve kalsiyum, magnezyum gibi elementler de sağlıklı gebelik ve lohusalık için çoğu kez gereklidir. Bir vitamin ve mineral takviyesi almanız gerekip gerekmediği konusunda mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız. Beslenmenizi de kendisine anlatarak sizin için en uygun formülü belirlemesini rica etmeyi unutmayın.