Reflü Derdinizi Hafifletin
Reflü nedir?
Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasına gastroözofagial reflü denir. Genel olarak halk arasında sadece reflü olarak da bilinir. Oldukça sık görülen reflü, göğüste yanma, ağıza acı su gelme, nefes darlığı veya ses kısıklığı gibi farklı tablolarla kendini belli edebilir. Aslında reflü herkeste olur yani az veya çok hepimizde mide içeriği bazen yemek borusuna kaçıp yukarda yazılan şikayetlere neden olabilir. Ancak haftada ikiden fazla olmaya başladıysa ve birkaç hafta boyunca devam ediyorsa bir doktora görünmekte fayda vardır.
Bazı durumlarda reflü daha sık görülmeye başlanır. Özellikle son dönemlerde kilo almaya başladıysan reflü şikayetlerinin daha sık olmaya başladığını fark edebilirsin. Gebelik de reflünün arttığı durumlarda biridir. Yemek borusu ve mide arasındaki ilişkiyi bilirsek reflüyü anlama ve önlemek için neler yapmamız gerektiğini daha iyi kavrayıp daha kolay aklımızda tutabiliriz. Yiyecekleri yedikten sonra biz onları yemek borumuza atarız. Yemek borusu yılansı kasılmalarla bu yiyecekleri mideye iletir ama bu yiyeceklerin mideye girebilmesi için mide ağzında sfinkter adını verdiğimiz kasların gevşemesi gerekir. Bunu bir kapı gibi düşünebilirsin. Yiyecekler mideye girdikten sonra bu kapının kapanması yani kasların tekrar kasılı halde kalması gerekir. Aksi halde mide yiyecekleri ezip ufaltmaya çalışırken kasılma sırasında mide içinde olan yiyecekler bu kez mide asiti ile beraber yemek borusuna geri kaçar. İşte bu reflüdür. Reflü anlam olarak da geri akım anlamına gelir (re: geri veya tekrar flux: akım). Örneğin mide fıtığın varsa midenin ağzındaki kapının görevi aksar ve reflü oluşmasına yol açar. Bu kas kapısının görevini bozan faktörlerden biri de kullandığın ilaçlar olabilir. Yüksek tansiyon ve allerji için kullanılan bazı ilaçlar, ağrı kesiciler, antidepresanlar reflüye neden olabilir. Bu ilaçları kullanıyorsan ve reflü şikayetlerin oluyorsa doktorunla konuşmanda fayda var.
Ramazanda reflüyü azaltmanın yolları
Reflüyü azaltmak da elinde aslında. Özellikle yiyecek ve içecekler konusunda biraz daha fazla özen göstermen bunu sağlayabilir. Ramazan ayında yeme ve içme şeklimiz değiştiği için reflüde artma olması beklenebilir. İftarda hızlı bir şekilde ve çok yemek yemek mide içeriğinin hızla artmasına neden olur. Böylece mide kasılırken içeriğinin bir kısmı da yemek borusuna geri kaçar ve şikayetlere neden olabilir. Yine iftarda su yerine gazlı içecekleri tercih etmek reflünün nedenlerinden biridir. Bu gazlı içecekler de mide içeriğinin hızla artmasına ve mide içindeki basıncın artmasına sonucunda reflünün gerçekleşmesine zemin hazırlar. Sahur saatlerinde de dikkat etmediğin takdirde reflünü kendin arttırıyor olabilirsin. Özellikle yağlı yiyecekler midenin kas kapısının gevşemesine neden olur. Bu nedenle zaten sahurdan sonra hemen yatılacağı için kızartmalar ve yağlı yiyecekler mide reflüsünü arttırır. Yatarken de reflüyü önlemek bazı önlemler alınabilir. Yattığın zaman reflü olmasının önemli nedenlerinden biri de yer çekimidir. Bu nedenle başın ve üst gövdenin biraz daha yüksekte tutulması reflüyü azaltabilir. Bunun için yatağının başının altında bir destek konması senin gece daha rahat uyumanı sağlayacaktır. Aşırı çay ve kahve içilmesi de midenin kas kapısının gevşemesine ve reflüye neden olabilir.
Reflüyü azaltan yiyecekler de var elbette. Ramazan pidesi hepimizin özlediği yiyeceklerden biri. Artık ramazanla özdeşleşmiş olan pide sofraların vazgeçilmezi. Ancak bir sınırlama getirmen gerekiyor. Miktar olarak azaltmayı denemelisin. Bu hareketin hem kilo kontrolü hem de reflü kontrolü açısından önemli. Basit unlu yiyecekler yerine tam tahıllı ekmekleri tercih edersen daha az acıktığını ve reflünün azaldığını sen de göreceksin. Yulaf seviyorsan reflüyü azaltacak en iyi yiyeceklerden biri olduğunu hatırlatmak gerek. Yağı azaltılmış bir sütte buzdolabında beklettikten sonra üzerini muzla süsleyebileceğin yulaf senin en iyi seçeneklerinden biri olabilir. Protein oranı yüksek olduğu için yumurta da reflüyü azaltan yiyeceklerden biridir. Tabii yağda yapmadığın sürece. Patates ve yeşillikler de reflüyü azaltır. Bu nedenle iftarda ve sahurda kök ve yapraklı sebzeleri tüketmeyi ihmal etmemelisin.
Aldığın tedbirler rağmen reflü şikayetlerin devam ediyorsa, hekimin ile görüşüp senin için uygun bir basit tedavi seçeneği var mı öğrenebilirsin. Bu konuda ilk aşamada komşun yerine hekimin ile görüşmen sana yardımcı olabilir.
Bu önlemlerle Ramazan sırasında reflü sıklığını azaltman mümkün. Ancak tüm bu önlemlere rağmen reflün devam ediyorsa doktora gitmeyi ihmal etmemelisin. Belki de doktorun mide asitini azaltacak bir reçeteyi sana uygun görecektir.