Klima Hasta Eder mi?
Benzer sorularla karşılaştığımda her zaman bu sorunun tek bir cevabı olmadığını ifade ederek başlarım sözlerime. Çünkü bu kadar kısa olan soruların uzayan cevapları vardır. Başlığı düşünürseniz: Klima Hasta Eder Mi? Nasıl bir klima, hangi dereceye ayarlanmış klima, ayarları ve üflemesi nasıl yapılmış bir klima? Kimi hasta eder mi? Çocukları, yaşlıları, hastaları, tamamen sağlıklı olanları? Gece uyurken mi gündüz mü? İşi bu kadar uzatmadan cevabı orta yoldan vermek için temel konulara değinelim.
Özellikle yaz günlerinde havaların ısınması ve hatta adeta kaynamaya başlaması ile beraber klima, vantilatör veya pervane gibi serinleticilerin satışında artış oluyor. Artık fiyatların makul düzeylere inmesi ile beraber klima da birçok eve girmeye başladı. Sağlık açısından ise klima kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar var. Öncelikle klimanın üfleme fonksiyonunu kullanırken, direkt vücudun üzerine akım vermeyi önlemek gerek. Özellikle sıcak havada terlemiş bir şekilde klimalı alana girdiğinizde kas iskelet sistemi açısından sağlığınızı riske atabilirsiniz. Terli olan bölgelerin üzerine soğuk havanın gelmesi ve terin bu şekilde kuruması kasların kasılmasına ve sonucunda ağrılara neden olabilir. Migren ataklarını veya baş ağrılarını başlatabilir. Bu nedenle vücudumuzu korumak gerekiyor. Klima ayarlarında da aşırıya kaçmak sağlığımızı tehdit altında bırakabilir. Dış ortam ve klimalı odanın ısı farkı 7 dereceden fazla olmamalı. Ayrıca gece rahat uyumak için klima kullanılacak ise ortam ısısına ve klimanın üfleme alanlarına özellikle dikkat etmek gerekiyor. Aksi halde uykuya çok rahat dalıp sabah yataktan kalkamama sıkıntısı ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Soğuk ortamlar deyince aklıma gelen ilk sağlık problemi üşütmeye bağlı olduğu düşünülen grip veya solunum sistemi hastalıklarıdır. Daha önce defalarca ifade ettiğimiz gibi solunum sistemi enfeksiyonlarının nedeni, virüsler ve bakterilerdir. Bu nedenle klimanın direkt olarak griplere yol açmayacağını söylemek doğrudur. Fakat bakımı yapılmayan klimalar, bir çeşit solunum yolu enfeksiyonuna yol açabilir. Özellikle nemli ortamlarda yaşamayı seven bir bakterinin klima içinde oturması ile beraber direkt olarak klimalar bu bakterileri evin veya iş yerinin içinde yayıyor olabilir. Bu bakteri sinüzitten tutun da basit grip benzeri durumlara ve zatürreye kadar birçok farklı hastalıklara neden olabilir. Filtreleri temizlenmeyen ve düzenli olarak bakımı yapılmayan klimalar, sadece bu bakteriyi barındırmıyor. Küf mantarları da klimaların içinde yerleşmiş olabilir. Bu da alerjik rinit ve astıma neden olabilir, atakları başlatabilir.
Klima ile ilişkilendirilen bir başka durum da yüz felçleridir. Yüz felçleri iki tip olabilir. Beyinden kaynaklanan ve yüzdeki sinirin felci ile sınırlı olan. Klima ile ilişkilendirilen yüz felçleri, sinirin yüzde seyri sırasında olan olaylar ile gerçekleşir. Her zaman tam nedeni bilinmemekle beraber birçok hastanın öyküsünde rüzgâr çarpması veya soğuk hava ile karşılaşma vardır. Bu nedenle, klimanın aşırı soğuk hava akımının direkt yüze isabet etmesi ile yüz felcinin gelişebileceği öngörülebilir. Altta yatan neden, sinirin ödem ile sıkışması veya var olan bir virüsün aktif olması sonucunda etkilenmesi olarak düşünülmektedir. Bu da klima kullanırken dikkatli olmamızı gerektiren durumlardan biri olabilir.