En Rahatsız Edici 5 Erkek Sağlığı Sorunu: 4. Ayak Kokusu
Sık görülen bir sorun olan ayak kokusu pek çok erkeğin kâbusudur. Ayak kokusuna genellikle ayakların terlemesi sonucu ortaya çıkan bakteriler neden olur. Bu durumu tamamen yok etmek herkes için mümkün olmasa da, alınacak bazı önlemlerle ter ve bakteri oranını azaltılıp kokunun minimum seviyeye indirilmesi sağlanabilir.
1. Ayak temizliğine dikkat edin: Ayaklarınızı her gün ılık su ve sabunla yıkanmaya özen gösterin. Ardından ayaklarınızı iyice kurulamayı ihmal etmeyin. Nemli ortam bakteri üretimini hızlandırır. Ayakları sürekli kuru tutmak bu nedenle önemlidir.
2. Size uygun bir ayakkabı seçin: Size küçük gelen ayakkabılar terlemeyi artırır. Plastik ayakkabılar bakteri üremesi için son derece elverişlidir. Bu nedenle mevsimine göre, kaliteli üretilmiş ve ayak numarası tam olan ayakkabıları tercih edin.
3. Aynı çift ayakkabıyı iki günden fazla giymeyin: Ayakkabınızı tekrar giymeden önce 1 gün bekleyin. Kokunun tam olarak çıkması için ayakkabılarınızı kapalı bir dolap yerine hava alabileceği bir ortamda saklayabilirsiniz. Böylece kokunun ayakkabıya yerleşerek ayağınıza bulaşmasını önleyebilirsiniz.
4. Hava alan ayakkabıları tercih edin: Ayakkabı alırken hava alan bir malzemeden üretilmiş olanları tercih edin. Ayak kokusunun oluşmaması için naylon veya sentetik malzeme yerine gerçek deri gibi doğal malzemelerden üretilen ayakkabıları tercih edin.
5. Doğru çorap seçimi önemlidir: Ayaklarda oluşan teri çoraplar çeker, böylece ayaklarınız kuru kalır. Bu nedenle yaz kış, pamuklu kumaştan yapılan çorapları tercih edin. Her gün çorabınızı değiştirmeyi ihmal etmeyin. Kapalı ayakkabıları çorapsız giymeyin.
6. Koku giderici bitkilerden yararlanın: Ayakkabılarınızı giymediğiniz zaman içlerine karanfil veya biraz adaçayı koyarak daha iyi kokmalarını sağlayabilirsiniz.
7. Tabanı değişebilen ayakkabılar alabilirsiniz: Ayakkabılarınızın tabanlığı değişebiliyorsa 5-6 ayda bir ayakkabı tabanlıklarını değiştirin.
Mantar enfeksiyonları, hamilelik gibi dönemlerde meydana gelen hormonal değişiklikler ve hipertroidi gibi metabolik hastalıklar da vücudun daha fazla ter üretmesine yol açarak ayak kokusunu tetikleyebilir. Doktorunuza danışarak bu konuda daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Referanslar:
1. http://www.acibadem.com.tr/Hayat/Bilgi/ayak-kokusunu-onlemenin-yollari.