Açık Havada Olmanın Sağlığa 5 Önemli Faydası
İlkbahar ve yaz mevsimi, günlerin uzamasıyla birlikte güneşten daha fazla faydalanabileceğimiz, açık havanın keyfini türlü aktivitelerle, dolu dolu geçirdiğimiz bir mevsim. Oysa sonbahar ve kış aylarında da açık havanın keyfini çıkarabilecek fırsatlar yaratabiliriz.
Bilimsel hiçbir kanıta gerek duymaksızın hepimiz zaten açık havada olmanın iyi geldiğini biliriz. Bu yazıyla açık havada olmanın bedeninize ve zihninize bilimsel olarak kanıtlanmış faydalarından bahsedeceğiz. Çünkü bu güzel havalarda sizi mümkün olabildiğince dışarıda olmaya motive edelim istiyoruz.
Biliyoruz, çalışma koşulları pek çoğumuz için içerde geçirilen zaman demek. Ama bu, koşullarımızı değiştirmeye zorlayamayacağımız anlamına gelmemeli. İşte size açık havada daha fazla zaman geçirmenin sağlığa 5 faydası:
1. D vitamini depolarınız dolar
D Vitaminini cildimiz aracılığıyla alabileceğimiz en zengin kaynak bildiğiniz gibi güneştir. Ve D vitamini bağışıklık sistemini koruyan nadir vitaminlerden biridir. D vitamini deponuzun dolu olması osteoporoz, depresyon, kanser, kalp krizi, inme gibi pek çok sağlık sorununu önlemeye yardım eder.
Coğrafi olarak güneşten yana şanslı bir konumdayız. Özellikle güneşli günlerin bol olduğu yaz mevsiminde günde 10- 15 dakika kol ve bacaklarımızı güneşe göstermek gerekli vitamini almamız için yeterli. Yeterli D vitaminini güneşten ya da besinlerden telafi edemeyenler için D vitamini takviyesini de bir seçenek olarak hatırlatmış olalım.
Elbette güneşlenirken güneşin zararlı ışınlarından da korunmayı ihmal etmemek gerek. Güneşin zararlı etkileriyle ve kendimizi güneşten nasıl koruyabileceğimizle ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
2. Açık hava daha fazla hareket demek
Elbette egzersiz yapmak için açık havaya ihtiyaç yok. Spor salonları bunun için tasarlanmış mekânlar. Ama açık havada yapılan egzersiz fırsatlarının daha çeşitli ve eğlenceli olduğu kesin. Yürümek, koşmak, bisiklete binmek, tenis oynamak, paten kaymak, vb. pek çok seçenek var. Özellikle büyüme çağındaki çocuklar için dışarıda olmak demek iki kat daha aktif olmak demek. Günümüzde şehirlerde, apartmanlarda yaşayan ve uzun saatlerini ekran başında hareketsiz olarak geçiren çocukların sağlıkla büyümeleri için daha fazla dışarıda olmaları gerekiyor.
Eğer zamansızlıktan yakınıyor ve iş çıkışı doğaya çıkıp egzersiz yapmaya üşeniyorsanız size verebileceğimiz motivasyon ipuçlarına bir göz atın.
3. Modunuzu yükseltir
Işığın, insanların ruh halini iyileştiren etkisinden yazının başında bahsetmiştik. Bulunduğunuz mekân ne kadar güneş alırsa alsın her zaman dışarıda aldığınız gün ışığı daha etkilidir. Fiziksel aktivitenin insanları rahatlatıp neşelendirdiğini de yapılan pek çok araştırma göstermiştir. İngiltere Essex Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, doğada yapılan 5 dakikalık bir egzersizin dahi modumuza şaşırtıcı derecede iyi geldiğini ortaya koymuşlar.
Konsantrasyonunuz gelişir
Araştırmacı Richard Louv, ‘Kırlardaki Son Çocuk’ (Last Child in the Woods) adlı kitabında günümüz çocuklarının şehirlerde doğayla olan ilişkisinin çok daha sınırlı olduğunu anlatmaya yönelik "doğa eksikliği bozukluğu” (nature-deficit disorder) kavramını geliştirmiştir. Buna göre Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği Bozukluğu yaşayan çocukların doğada olmaları konsantrasyonlarını artırmaya yardım ediyor. Bu araştırma, çocuklar arasında yapılmış olsa da sonuçları kolaylıkla yetişkinler için de uyarlanabilir. Kısacası, dikkat eksikliğiniz varsa doğada geçirdiğiniz süreyi mümkün olduğunca uzatmaya çalışın.
4. Daha hızlı iyileşirsiniz
Pittsburgh Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, daha fazla gün ışığı alan omuriliği ameliyatı geçirmiş hastaların daha az ağrı hissettiklerini ve bu yüzden daha az ağrı kesici alarak iyileştiklerini gösteriyor. Başka bir çalışma ise penceresi ağaç, yeşillik gören hastaların daha hızlı iyileştirdiğini. Bu iki örnek de doğanın, açık havanın iyileştirici gücüne örnek olabilir gösterilebilir.
Kaynak:
https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/a-prescription-for-better-health-go-alfresco Son erişim tarihi:29.11.2018